Motokaravan Ruhsatı
Motokaravan Karayolları Trafik Yönetmeliği‘nin Tanımlar kısımlı 3. Maddesinde yer alan;
En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.
Koltukların sabit olması gerekmektedir. Yatak koltuklardan dönüştürülebilir şekilde olabilir.
Yemek pişirme alanı zorunludur, bu nedenle bir ocağınız olmalıdır. Portatif kamp ocakları kabul edilmediği için yine sabit bir ocağa ihtiyacınız olacak.
Yönetmeliğe aykırı hareket etmemek ve TSE’den geri çevrilmemek için karavan yapımı projenizde bunlara dikkat etmelisiniz.
M sınıfı ne demek ?
Yine aynı yönetmelikle belirlenmiş olan M sınıfı araç, en az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır. Karavan genelde M1 sınıfı olarak geçer. Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçlar M1 sınıfı olarak geçmektedir. 9’dan fazla olup 5 tonu geçmeyen araçlar M2, 5 tonu aşan araçlar ise M3 sınıfıdır.
Özel Amaçlı Taşıt vs. Kamp Taşıtı
Ruhsatı elinize aldığınızda M1 Sınıfı Özel Amaçlı (Motor karavan) olarak tescillendiğini göreceksiniz. Mevzuatta ciddi eksiklikler var ve arka planda baya imza kampanyaları vs yürütülmüş olsa da bu konuda gerekli düzenlemeler yapılmamıştır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde SA kodlu motor karavanlar hem riskli kabul edilebilecek “Özel Amaçlı Taşıtlar” arasında gösterilmiş hem de “Kamp Taşıtı” tanımında gösterilmiştir. Kamp taşıtı; yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen SA kodlu motorlu araçtır. Yönetmelikte yer verilen tanım tam olarak bu şekildedir.
Projelendirmeler ve TSE’nin onayı, özel amaçlı taşıt şeklindedir (yüksek sigortanın sebebi). Kamp taşıtı olarak projelendiremiyorlar. Buradaki temel problem projelerin Araçların İmal Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik‘e göre yapılması ve bahsi geçen yönetmelikte “Kamp Taşıtı” ibaresinin olmaması!
Şimdilik bu yüksek sigorta masraflarının ve mevzuat problemlerinin kısa vadede çözülmesi pek mümkün değil gibi.
Motorlu Karavan Ruhsatı Nasıl Alınır?
1. Motorlu karavanda yukarıda saydığımız zorunlu malzemeleri içeren bir karavan proje çizimi (bir mühendis tarafından) ve sonrasında da bu projeye uygun olarak içini yapmanız gerekiyor. İçini dizayn ettikten sonra da proje çizdirebilirsiniz. Bu konuda herhangi bir problem olmuyor. Çalışacağınız firmanın önceden bu konuda tecrübeli olduğundan emin olmanızda fayda var.
2. TSE aracın projeye uygun yapılıp yapılmadığını denetliyor ve herhangi bir eksiklik yoksa uygunluk belgesini size veriyor.
3. Alınan belge ile birlikte TÜV’e muayeneye gidiliyor.
4. İlgili evrakların hepsi alındıktan sonra notere başvurarak yeni ruhsatınıza kavuşuyorsunuz.
TSE ve TÜV’de önemli olan projeye uymuş olmanız, mevzuatta yazan zorunlulukları yerine getirmiş olmanız ve yüklü olarak 3500 kg ağırlığını aşmamış olmanız. Ağırlık demişken N1 kampyonetten M1 sınıfı motokaravana geçtikten sonra kantarlara girme zorunluluğunuz yok bunu da belirtmiş olalım.
Karavan Proje Çizimi ve TSE Onayı
TSE işlemlerini ve karavan proje çizim işlemini mühendislik şirketi ile yürüteceğinizden ötürü seçerken mutlaka titiz davranın. Tecrübeli bir firma ile çalışın. Mühendislik firması ile TSE’ye giderken karavanı yaptırdığınız şirketten fatura almanız gerekmektedir. Eğer kendi karavanımı yapıyorum diyorsanız en azından işinizi yaptırdığınız ya da malzeme aldığınız herhangi bir ustadan fatura almanız gerekiyor.
Mühendislik firmaları farklı tutarlarda ücretler alsa da TSE masrafları da dahil olmak üzere aşağı yukarı 1000 TL civarında rakamlar almaktadır. Mutlaka birden fazla firma ile irtibata geçip fiyat alın TSE dahil 800 TL ücrete yapan da var 1500 TL isteyen de var.
Projeniz onaylandıktan sonra muayene adımına geçiyorsunuz.
Muayene
TÜVTÜRK 2020 yılı kamyonet, özel amaçlı taşıt, römork muayene ücretleri 342,20 TL. Egzoz Gazı Emisyon ölçümü ise 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle kdv dahil 80 TL’dir. Araçta tadilat olmuş ise süresi dolmamış olsa bile emisyon ölçümü yapılır.
Muayeneye giderken dikkat edilmesi gereken hususlar var, MTV’nizin ödenmiş olması gerekiyor ve aracın herhangi bir ödenmemiş cezası, borcu vs olmaması gerekiyor.
Aracınız kamyonet de olsa motokaravan da olsa her sene muayeneye girmeniz gerektiği bilgisini de vermiş olalım.
Ruhsat Belge Bedeli
Ruhsatlar eskiden Emniyet birimlerinden alınabiliyorken artık sistem değişti ve noterlerden alınıyor. 2020 yılı için yaklaşık 250 TL gibi bir rakam.
Ruhsatsız Karavan / Korsan Karavan
Aracınızı ruhsatsız olarak yani N1 kamyonet sınıfında kullanmak istiyorsanız belli parçaları sökülebilir şekilde yapabilirseniz herhangi bir problem yaşamazsınız. Her muayenede bu işlemleri tekrarlamanız gerekecek. Yılda sadece belli dönemlerde karavan kullanacaksanız bu şekilde kullanarak belli bir maliyetten tasarruf etmiş olursunuz.
Çekme Karavan Ruhsatı
Çekme karavanlarda 750 kg (eşyalarınız ile birlikte dolu ağırlığı) ağırlığa kadar olanlarda herhang bir vergi, ruhsat ve muayene gerekmiyor. Kendi aracınızın plakasını arkaya takmak yeterli olacaktır.
Karavanınız 750 kg ağırlığını geçiyorsa o zaman işin rengi değişiyor. Çünkü tescil edilmesi gerekiyor ve aracınızdan bağımsız bir plakası oluyor. Bu römorklarda fren sistemi bulunduğu için TÜV muayenesi zorunlu ve her yıl muayeneye girmesi gerekiyor.
750 kg üzeri çekme karavanlarınızı B sınıfı ehliyetle çekemediğinizi belirtmekte fayda var. BE sınıfı ehliyet gerekiyor.